top of page

Ako sa stať šampiónom!


Každý ma v sebe tvz. „super športovca“

Ako športovec máš v sebe neskutočný potenciál. Máš v sebe skryté zdroje. Máš schopnosť robiť veci aké si nevieš skoro ani predstaviť. Či tomu veríš alebo nie, je to naozaj pravda.


Najlepší svetoví motivační tréneri často používajú štatistiky typu: „využívaš iba 5% svojho potenciálu“ alebo „máš 50 krát viac schopností ako si myslíš, že naozaj máš“. Osobne si nedovolím tvrdiť koľko zo svojho potenciálu skutočne využívaš alebo či máš o 20, 30, alebo 50 krát väčšie schopnosti ako si myslíš, že naozaj máš.


Čo však s určitosťou môžem tvrdiť, je to, že určite nevyužívaš všetky svoje vnútorné zdroje a taktiež že nie je využívaný tvoj plný potenciál. Nevieš ani to aké sú tvoje limity a čo všetko môžeš dosiahnuť.


V histórii ľudstva a športu sme videli nespočetné množstvo vecí či výkonov, nad ktorými sa zastavoval rozum a zdali sa byť predtým neuskutočniteľné. Človek nikdy nevie kde sú skutočné hranice. Kedysi sa zdalo byť nepredstaviteľné, aby športovec zabehol jednu míľu pod 4 minúty. Roger Bannister prekonal túto hranicu v r. 1954. Mike Powell prekonal rekord Boba Beamona v skoku do diaľky, ďalší neuveriteľný športový výkon. Dick Fosbury pokoril svetový rekord a získal zlatú medailu v skoku do výšky na Olympíjskych hrách v Mexico City v r. 1968 skokom cez vysokú latku a to netradičným spôsobom tak, že skákal cez latku vzad. Jim Abbott, famózny nadhadzovač tímu California Angles nemá pravú ruku.


Tu je len zopár príkladov, ktoré dokazujú, že naše schopnosti a zdroje sú naozaj neobmedzené. Môžeš dosiahnuť skutočne veľa ak máš tie správne stratégie, si motivovaný uspieť a zároveň si vytrvalý a trpezlivý. Jediné limity, ktoré ťa brzdia v tvojom raste sú limity, ktoré sa nachádzajú v tvojej hlave. Ak prekonáš tieto obmedzujúce limity, potom sa začnú diať veci, ktoré mnohí nazývajú nemožnými.


Každý tvoj výkon je samonaplňujúcim sa proroctvom.


Jednou z prvých vecí, ktorým je potrebné porozumieť ak si chceš vybudovať myseľ šampióna je myšlienka, že každý tvoj výkon je tvojím samonaplňujúcim sa proroctvom. Čo tým myslím je to, že ako športovec dostaneš to, čo očakávaš. Ak ideš do zápasu s tým, že bude tvoj výkon slabý, budeš aj v skutočnosti hrať slabo. Ak očakávaš, že sa ti bude v zápase dariť a budeš sa športom baviť, tak to aj v skutočnosti bude. Je to jednoducho spojitosťou mysle a tela.


Ak ideš do zápasu alebo do určitej hernej situácie a hovoríš si nasledujúce veci: „Tento súper je tak dobrý.. cítim sa mizerne... minulý zápas som hral veľmi slabo... čo ak sa mi zase nebude dariť... ", následne sa v tvojom tele začnú diať nasledovné fyziologické zmeny: tvoje svaly sa začnú sťahovať, tvoje dýchanie sa zrýchli a začne byť plytkejšie, tvoje srdce a tep sa zrýchli a tým pádom strácaš cirkuláciu krvi v rukách a chodidlách.


Všetky tieto fyziologické zmeny následne ovplyvňujú tvoju výkonnosť: tvoje reflexy a rýchlosť nôh sa spomalí (stiahnuté svaly), tvoje pohyby sa stávajú menej plynulými a viacej nemotornými, tak isto trpí aj tvoja celková kondícia (plytké a zrýchlené dýchanie ti uberá z tvojej kondície, napriek tomu, že môžeš byť veľmi dobre trénovaný!).


Rozdiel medzi tvojimi najlepšími a najhoršími výkonmi (v prípade, že tvrdo a pravidelne pracuješ v tréningovom procese, máš potrebné zručnosti a stratégie, atď) je v tvojej hlave, je to mentálna stránka, ktorá úzko súvisí s tým ako myslíš, čo hovoríš samému sebe, čo si predstavuješ (myšlienky, vnútorný rozhovor a obrazy). Pred svojimi výbornými výkonmi boli všetky tieto veci odlišné od tých, ktoré si použil pred tvojimi najhoršími výkonmi!


Viac sa dozvieš v pripravovanej knižke: "Ako sa stať šampiónom"! Kniha bude slúžiť ako sprievodca pre mladých športovcov na ceste za ich športovým úspechom... Bude obsahovať všetky základné techniky, princípy a stratégie mentálneho tréningu, ktoré sa dajú ihneď aplikovať v tréningovom procese, v zápase či vo voľnom čase.

Obľúbené príspevky
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Posledné príspevky
Archív
Vyhľadávanie podľa slov
Nasledujte nás
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page