top of page

Ilúzia života z „vonka-dovnútra“: dohoda so životom

Ilúzia života z „vonka-dovnútra“: v tomto kontexte hovoríme o ilúzii, že žijeme život externých okolností, resp. že niečo alebo niekto v externom prostredí má silu v nás vyvolať akýkoľvek pocit.

Často sa mojich klientov pýtam nasledujúcu otázku? „Odkiaľ pochádzajú tvoje pocity?“ Ich odpovede v drvivej väčšine zahŕňajú  popis externých okolností, svojej minulosti (napr. negatívne zážitky... atď.).

Každý z nás to prežíva na každodennej báze. V živote hovoríme o veciach, ktoré nás buď potešia, prípadne naštvú, alebo rozosmútia.

Veci, nad ktorými sa zamýšľame, veci, ktoré preciťujeme, veci na základe ktorých jednáme... atď.

Jediná vec, ktorú sme však schopní precítiť ja Myšlienka v danom čase. Myšlienka ako životná energia... T.j. že nič ani nikto v externom prostredí nemá silu v nás vyvolať akýkoľvek pocit.

V nezávislosti na sile akejkoľvek externej veci: napr. pozitívny kompliment, slnečný deň, výhra môjho obľúbeného futbalového tímu, moja obľúbená hudobná skladba, či naopak moji otravní susedia, dážď, alebo vyradenie Petra Sagana z TDF... 😊 atď. Nie je možné, aby čokoľvek v externom prostredí zmenilo môj vnútorný svet.

Pozrime sa teda na tento princíp na jednoduchom príklade. Môžeme použit príklad zo sveta športu:

Predstav si, že práve padol gól vo futbalovom zápase.

Niektorí ľudia sú z toho nadšení.

Iní sú zase smutní a frustrovaní.

Niektorí ľudia, ktorí fandia tímu, ktorí skóroval, sú možno naštavaní, pretože ich tím postupuje ďalej, ale nemajú lístky na ďalšie kolo.

Naopak iní ľudia, ktorí by mali byť smutní, nakoľko ich tím inkasoval, sú naopak spokojní, nakoľko vsadili pomerne vysokú sumu na prehru ich tímu....

Iní ľudia zápas pozerujú iba ako nezainteresovaní diváci a výsledok zápasu im je v podstate „ukradnutý"... 😊   

Neexistuje žiaden externý mechanizmus, žiadna vibrácia, žiadny zázračný sprej, či feromón, ktorý by dokázal preniesť na nás emóciu zo streleného gólu. Tým jediným „mechanizmom“ je len a len Myšlienka v danom čase.

Ak by sa skrýval za našimi emóciami spomínaný gól, potom by sa všetci ľudia na štadióne cítili buď mizerne alebo naopak šťastne. Strelený gól nijako nesúvisí s našimi emóciami. 

Vzťah medzi gólom a emóciou pochádza 100% iba z danej osoby, z Myšlienky v danom čase.

Ak je to teda pravda, prečo častokrát vidíme ľudí reagovať podobným spôsobom v podobe davovej reakcie, masového správania...atď.?

Prečo teda často ľudia vravia napr. „Aký krásny deň máme dnes. Cítim sa omnoho lepšie keď svieti slnko.“ „Prečo sú viacerí fanúšikovia smutní po prehre ich tímu?“ „Prečo boli ľudia masívne naštvaní z vyradenia Petra Sagana z TDF?“

Ak teda tieto emócie pochádzajú zo mňa, prečo teda podobné myslenie a následne aj emócie zažívajú aj druhí ľudia v tom istom čase?

Deje sa to preto, lebo často si v určitých situáciách doslovne vytvoríme „dohodu so životom“ v podobe očakávaných výsledkov.


Ako príklad použijem napr. nedávnu diskvalifikáciu Petra Sagana z TDF.

Väčšina slovenského národa očakávala opäť Peťove skvelé výkony, smerujúce k ďalším a ďalším výborným výsledkom a triumpfom.

Každý z fanúšikov Petra „uzatvoril“ so životom určitú dohodu. Dohodu, že niečo alebo niekto v externom prostredí dokáže vo mne vyvolať pocit. Doslovne sa človek ponorí do presvedčenia, že Peťove víťazstvá majú dopad na moje vnímanie života, na moje myslenie, na moje pocity, a aj na moje správanie. Následne sa odovzdám tomuto presvedčeniu. Nechám sa unášať týmto presvedčením. A kedže naplno zažívam svoj život, svoje emócie, úplne zabudnem na túto „dohodu“.

Fanúšikovia, ktorí sa tešili z Petrových úspechov či naopak hromžili nad Petrovým vyradením z TDF, doslovne podpísali dohodu súvisiacu s Petrovými výkonmi na TDF.

Osoba: „TDF a Petrove výkony, odovzdávam sa ti v tomto momente. Verím, že máte silu, aby ste vo mne vyvolali skvelé pocity, či naopak ma maximálne zarmútili v prípade Peťovho neúspechu.“

TDF a Peťove výkony: „Osoba, ďakujem ti za tvoje presvedčenie a odovzdanie sa mi. Na oplátku ti môžem zaručiť, že keď sa bude Petrovi dariť, aj tvoje pocity a energia budú na vysokej, pozitívnej úrovni. Naopak ak sa mu nebude dariť, prípadne by mohol byť diskvalifikovaný, potom máš plnú moc na to, aby si sa hneval na všetkých, ktorí môžu za Peťove vyradenie. Bude to naozaj tak vyzerať, že ty osobne s tým nič nemáš. Že tvoje emócie nijako nesúvisia s tebou, sú len a len produktom niečoho externého.“

Osoba a TDF si podali roku a podpísali takúto dohodu...

Všetci ostatní ľudia, tí ktorí nepozerajú TDF, prípadne o TDF vôbec ani netušia, takúto „dohodu“ nepodpísali. Kedže nie sú súčasťou tejto dohody, vidia ľudí, ktorí túto dohodu podpísali, ako niekoho kto zažíva tieto pocity len a len na osobnej úrovni, ako niekoho kto prežíva svoje myslenie v danom čase.

Každý z nás uzatvára so životom rôzne dohody. Takáto dohoda potom určuje čo si myslíme, čo si všímame, kde chodíme, čo nás zaujíma, čo nás poteší alebo zarmúti, čo si chránime, koho máme radi alebo naopak koho nemáme v obľube.

Keď sa mení životná energia- Myšlienka a tá sa vždy mení, pretože zažívame široké spektrum emócií, mení sa aj naše vnímanie života. Pri našich pocitoch sa spätne pozeráme na naše „dohody“, a vôbec nezáleží či sa nachádzame v danej situácii, či sme mentálne v minulosti, prípadne v budúcnosti.

Vyzerá to potom tak, že naše pocity pochádzajú z niekoho alebo niečoho v externom prostredí. A teda, že naše konanie závisí od týchto vecí.

Žijeme však na princípe z „vnútra-von“. T.j., že všetko či vnímame v živote je iba produktom Myšlienky v danom čase. A tým mysliteľom sme len a len my. Myšlienka určuje chod nášho života, nie prehra nášho tímu, počasie, či vyradenie Sagana z TDF... 

Všetky naše pocity pochádzajú iba z nás. Požiadavkou každej dohody je však to, že to vyzerá tak, že naše pocity pochádzajú z niečoho externého.

Ak si uvedomíme tento fakt na hlbšej úrovni, a síce, že fungujeme na príncípe z vnútra-von, potom nastane viacero vecí:

Začneme si užívať život plnými dúškami, nehladiac na naše „dohody“. Môžem naplno podporovať Peťa Sagana na TDF, ale nebudem urážať a osočovať francúzov, prípadne ľudí, ktorí majú iný názor na vec ako ja...

Dokonca si začnem uvedomovať, že  rôzni ľudia majú „uzatvorené so životom“ rôzne dohody. Uvidíme dôvod prečo napr. ľudí naštve diskvalifikácia Peťa Sagana takým spôsobom, že vznikajú hádky medzi priateľmi či členmi rodiny, pretože vidíme, že naše „dohody“ sú úplne iné... V žiadnom prípade nemusíme meniť „dohody“ iných ľudí, presviedčať ich o našej pravde- o našich dohodách. Môžeme si ich vypočuť ako nám hovoria a svojej dohode. 

V takom prípade vstupujem so životom do novej dohody, dohody plnej lásky, porozumenia, trpezlivosti, kreativity... atď.

Osoba: „Život, viem, že to bude naďalej vyzerať tak, že žijem život externých okolností. A to je absolútne v poriadku.. veď o tom si Život, nie? 😊

Zároveň si však na tej hlbokej úrovni budem uvedomovať, že nič ani nikto v externom prostredí nemá silu, aby vo mne vyvolal akýkoľvek pocit... Súhlasíš s takouto dohodou?

Život: „Súhlasím. Dohoda je na svete. Príjemný život.... 😊“

Obľúbené príspevky
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Posledné príspevky
Archív
Vyhľadávanie podľa slov
Nasledujte nás
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page