top of page

Neexistuje spojenie medzi tvojou náladou a výkonnosťou

„Počas rozcvičky som sa cítil strašne. Napadali ma rôzne negatívne myšlienky ohľadne môjho nadchádzajúceho zápasu- môjho výkonu: „Dnes nie som schopný hrať dobre. Nie som vôbec pripravený. Čo ak sa opäť zraním? Nemôžem sklamať svojho trénera, spoluhráčov, fanúšikov... atď. A zrazu som si uvedomil: Môžem si myslieť a teda cítiť čokoľvek. Neznamená to však, že to je pravda! Doslovne som sa zobudil do faktu, že ja som ten mysliteľ, že nie som svojimi myšlienkami...“.

Profesionálny hokejista, slovenský reprezentant, môj klient


Nadchádzajúci futbalový zápas je predo „dvermi“. Na zápas sa pripravujú dvaja skúsení futbalisti. Futbalista „A“ sa cíti veľmi dobre, je maximálne pripravený, cíti sa sebavedomo a uvoľnene. Futbalista „B“ sa cíti nervózne, neisto, obáva sa nasledujúceho zápasu. Ktorý z týchto hráčov je schopný podať dobrý výkon?

99% ľudí, ktorých som sa pýtal túto otázku mi logicky odpovedalo, že samozrejme futbalista „A“ je omnoho v lepšej pozícii, aby podal optimálny výkon. Ja som presvedčený o tom, že obaja hráči sú schopní podať optimálny výkon nehľadiac na ich aktuálne prežívanie- na ich pocity.


V živote fungujeme na určitých princípoch, ktoré formujú naše každodenné prežívanie života. V zozname nižšie nájdeš body, ktoré bežne preberám so svojimi klientmi ( nie len profesionálnymi športovcami) v rámci našich spoločných koučingov:


  1. Nech sa deje v našej „hlave“ v danom momente čokoľvek, sme schopní podať optimálny výkon.

  2. Náš stav mysle (naša nálada) nevraví nič o nás, našej výkonnosti, našej minulosti či budúcnosti.

  3. Naša nálada nie je závislá od vonkajších okolností alebo ľudí.

  4. Náš stav mysle (nálada) sa mení. Nie je konštantná. Jeden moment sa môžeme cítiť neisto, nervózne, môžeme sa niečoho obávať, a pár minút (o moment) neskôr sa cítime sebavedomo, isto, úžívame si aktivitu,ktorú práve robíme...

  5. Od narodenia máme neskutočnú kapacitu na to, aby sme si mysleli a teda aj precítili čokoľvek.

  6. Žiaden stav mysle nie je lepši ako iný. Všetky naše „nálady“ sú prirodzené a sú bežnou súčasťou ľudského prežívania.

  7. Čím viac sa snažíme zažívať iba všetky tie „pozitívne“ pocity, tým viac sa nám vzďalujú a často sa môžeme cítiť „stratení“.

  8. Čím menej „vstupujem“ svojím osobným myslením do bežného a prirodzeného toku myšlienky, tým som viac produktívnejší, sebavedomejší, istejší a nadšený...

  9. Mentálne zdravie je našou prirodzenou súčasťou, od narodenia až po smrť.

  10. Jediná vec, ktorú sme schopní prežívať (precítiť) je myšlienka (vo význame energia, nie osobné myslenie).

Ak sa chceš dozvedieť viac o tomto jednoduchom, ale veľmi hlbokom porozumení, pozývam ťa na medzinárodnú konferenciu v Prahe, ktorá sa uskutoční 18. a 19. mája 2018. Je mi veľkou cťou a potešením, že na tejto konferencii sa zúčastním ako jeden zo 14 rečníkov, medzi ktorými sa na pódiu predstaví aj svetová koučingová špička na čele s Michaelom Neillom.


Viac info o tejto jedinečnej konferencii nájdeš na stránke: http://porozumenimysli.cz/


S nadšením, láskou a porozumením


Michal


Obľúbené príspevky
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Posledné príspevky
Archív
Vyhľadávanie podľa slov
Nasledujte nás
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page