top of page

Ako sa stať šampiónom (5)

V rámci prednášok na hokejovej škole Mariána Gáboríka som mal možnosť v krátkosti podebatovať o mentálnej stránke aj s jedným z našich najlepších hokejistov súčastnosti, so Zdenom Chárom.


Práve Zdena spomínam aj v mojej knihe "Ako sa stať šampiónom" (Tvoj mentálny sprievodca na ceste za úspechom). Pre mňa osobne je Zdeno skutočným predstaviteľom mentálnej odolnosti. Je naozaj obdivuhodné ako sa z mladého hráča, ktorý bol v mladom veku odpisovaný viacerými trénermi, stal jeden z najlepších obrancov histórie NHL.


Napriek výrazným športovým úspechom zostal Zdeno pokorným a skromným človekom. Aj takýmto spôsobom je možné "merať" veľkosť skutočného šampióna.




Hlavné tajomstvo na ceste za športovým úspechom


Je jeden faktor, ktorí rozdeľuje úspešných športovcov od tých neúspešných. Nemá to nič spoločné s talentom, schopnosťami či darom od boha. Je to faktor, ktorý vie kompenzovať slabšie danosti a umožňuje menej talentovaným športovcov porážať tých viac nadaných.


Je to jednoduché „tajomstvo“, tak očividné, že je mnohými športovcami často krát nebrané do úvahy. Je to jednoducho faktor nazývaný „práca“.


Tajomstvom úspechu v tvojom športe je tvrdá práca. Neexistuje žiadna skratka na ceste za dokonalosťou. Musíš to skrátka dokázať „staromódnou“ cestou. Športovci, ktorí vynikajú vo svojom športe, nie sú často krát viac talentovaní, silnejší či rýchlejší. Ich úspech spočíva v ich poctivom prístupe. Chcú dosiahnuť tento cieľ viac ako väčšina športovcov, sú ochotní robiť všetky tie nepríjemné a nepohodlné extra veci a podriadia tomu všetko.


Tvoja túžba a prístup ti prinesie omnoho viac ako tvoj prirodzený talent alebo zručnosti. Opýtajte sa napr. legendárneho hokejového obrancu Zdena Cháru aká bola jeho cesta za úspechom. Ako sa z mladého hráča, ktorý bol v mladom veku odpisovaný viacerými trénermi, stal jeden z najlepších obrancov histórie NHL. Nebolo to ani talentom ani silovými či rýchlostnými prednosťami, ale bolo to jeho nezlomnosťou, každodennou tvrdou a poctivou prácou.


Pracoval na sebe viac ako ostatní, svoj osobný život podriadil úspechu na ľade. Aké bolo teda jeho tajomstvo za úspechom? Chcel stále viac a viac a vždy a za akýchkoľvek okolností bol ochotný na sebe pracovať, pracovať, a ešte raz pracovať.


Pochopiteľne nie každý má na to, aby to dotiahol tak ďaleko ako napr. Zdeno Chára. Ak však budeš mať pred sebou to spomínané veľké „prečo“ a budeš ochotný zaplatiť za to svoju daň, potom to, čo dosiahneš, ďaleko presiahne hranice tvojich fyzických schopností.


Obľúbené príspevky
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Posledné príspevky
Archív
Vyhľadávanie podľa slov
Nasledujte nás
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page