top of page

Odkiaľ pochádzajú naše pocity?

Cez víkend som bol svedkom nepríjemného incidentu v podaní jedného futbalového fanúšika, ktorý nezniesol radosť hosťujúceho fanúšika po strelení gólu hostí. Domáci fanúšik reagoval agresívnym spôsobom- kopnutím a úderom do tváre tešiaceho sa fanúšika hostí.


Na základe čoho reagoval tento fanúšik tak ako reagoval? Bolo to skutočne spôsobené vonkajšou situáciou? (radosťou futbalového fanúšika nenávideného klubu?)


Akým spôsobom bol schopný domáci fanúšik precítiť vonkajšiu situáciu? Odkiaľ pramenila jeho frustrácia, agresivita, nenávisť?


Sme schopní precítiť len a len myšlienku v danom momente. Frustrujúca myšlienka vytvára frustrujúci pocit. Agresívna myšlienka vytvára agresívny pocit. Myšlienka nenávisti spôsobuje pocit nenávisti... atď.


Fanúšik domácich zjavne nechápe tento jednoduchý princíp! Rozhodol sa teda počúvať svoje myšlienky, prejavujúce sa vo forme pocitu, ktorý následne uchopil do reálnej akcie slovného i fyzického ataku. Kedže sa nachádzal v pocite agresivity, frustrácie a nenávisti, jeho následná akcia presne kopírovala tieto premenné...


Čo ak by tento „fanúšik“ vedel odkiaľ pochádzajú jeho pocity? Čo ak by vedel, že zdrojom jeho pocitov je myšlienka, nie radujúci sa fanúšik hostí, inkasovaný gól... atď?


Čo ak by vedel, že agresívny pocit mu hovorí o tom, že v danom momente spracováva agresívne myšlienky, ktoré v žiadnom prípade nemusí počúvať, či dokonca na ne akokoľvek reagovať? (slovne aj fyzicky...).


Ak by si bol vedomý tohto faktu, uvedomil by si to, že je mysliteľ, pričom to, že si niečo myslí a následne aj precíti, nevraví nič o vonkajšej situácii, v ktorej sa nachádza. Nech sa to môže tak akokoľvek javiť...


Ako by vyzerala naša spoločnosť (vrátane atmosféry na futbalových zápasoch), ak by si ľudia uvedomili na hlbšej úrovni tento jednoduchý, no zároveň veľmi dôležitý princíp vnímania našej reality... ? Reality, ktorá je od momentu do momentu prežívaná z „vnútra-von“...




Obľúbené príspevky
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Posledné príspevky
Archív
Vyhľadávanie podľa slov
Nasledujte nás
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page