top of page

Vianoce: Sviatky pokoja a oddychu

Na naše dvere klopú, pre mnohých z nás, najkrajšie sviatky v roku- sviatky, ktoré často nazývame sviatkami pokoja a oddychu.


Je to skutočne tak, že musíme čakať na koniec roka (prípadne na dovolenku), aby sme zažívali pocity pokoja? Sme odkázaní na voľno od práce, aby sme zažívali pokoj, kľud, a mentálny oddych?


Čo ak nás naše pozitívne pocity, vrátane pocitu vnútorného pokoja a pohody, nikdy neopustili? A na to, aby sme sa k nim opäť „dopracovali“ nemusíme na mentálnej úrovni nič robiť. Čo ak je tento predpoklad skutočne pravdou?


Čo ak zhon, ktorý mnohí ľudia pred Vianočnými sviatkami zažívajú, nemá nič spoločné s Vianocami? Stalo sa Vám napr. v poslednom období, že napriek tomu, že ste nemali ešte nakúpené všetky darčeky, vianočný stromček, kapra... atď., prežívali ste si naplno čaro blížiacich sa Vianočných sviatkov. A možno na druhý deň ste sa prichytili pri pocite stresu z toho, že ešte nemáte nakúpené vyššie spomínané veci.


Keby to tak bolo, že vonkajšie okolnosti určujú naše prežívanie života, tak by sme sa v takomto prípade konštantne cítili v strese z toho, že ešte nemáme nakúpené všetky potrebné veci...


Odkiaľ teda pochádzajú naše pocity? Čo je tou premennou, že niekedy vnímame tú istú situáciu ako problém a v inom momente sa tým absolútne nezapodievame, resp. tu danú situáciu nevnímame ani ako najmenšiu prekážku?


Tou premennou je len a len myšlienka. V mnohých prípadoch to vyzerá tak, že naše pocity sú práve produktom vonkajších okolností, ale nie je to tak. To, že niečo tak vyzerá, nemusí zákonite znamenať, že je aj pravdou.


Žijeme život myšlienky, ktorý sa však vždy javí ako realita.


Keď som pri včerajších nákupoch v nákupnom centre stretol moju kamarátku, bola značne pod časovým tlakom, podľa jej slov bola pod nákupným stresom nakoľko jej chýbal ešte darček pre manžela a drobnosť pre svokrovcov.


V žiadnom prípade mi nepovedala, že sa cíti v strese, pretože jediná vec, ktorú dokáže precítiť je myšlienka, ktorá sa vždy mení. A na to, aby sa zmenil jej pocit stresu, nemusí na tej mentálnej úrovni nič robiť. :)


Príčiny svojho stresu videla v „chýbajúcich“ darčekoch, v nedostatku času, v preplnenom nákupnom centre... a pod. Skrátka, príčiny svojich pocitov stresu videla vo vonkajších okolnostiach a ľuďoch.

V žiadnom prípade sa nesnažím hodnotiť jej správanie, iba poukazujem na zdroj nášho prežívania.


Napriek tomu, že si plne uvedomujem zdroj našich pocitov, ilúzia, že prežívame život foriem (okolnosti, ľudia...) je tak silná, že s pravidelnosťou sa do nej chytám aj ja osobne. :)


Ako teda častejšie zažívať pocity pokoja, pohody, vnútornej vyrovnanosti?


Ak sa budeš pozerať tým správnym smerom, a síce, že naše prežívanie života nie je produktom vonkajších okolností, ale myšlienky, tvoja myseľ bude častejšie jasnejšia. Jasná myseľ potom predstavuje pre teba pocity ako šťastie, láska, produktivita, pokoj, vyrovnanosť... atď.


Z času na čas každý z nás zažíva nepríjemné pocity (napr. spomínané pocity stresu), a je to maximálne v poriadku. Čím menej sa snažíme dostať z týchto pocitov, tým viac času trávime v priestore čistej a jasnej mysle. Pretože jasná myseľ je našim základným nastavením.


T.j. že ak vieme aký je skutočný a jediný zdroj nášho prežívania (myšlienka), aj „hektické“ predvianočné obdobie vieme zvládať s ľahkosťou a pokojom.


Na záver tohto krátkeho blogu mi dovoľte, aby som Vám zaželal krásne prežitie Vianočných sviatkov, veľa lásky, pohody a porozumenia.

Obľúbené príspevky
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Posledné príspevky
Archív
Vyhľadávanie podľa slov
Nasledujte nás
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page