top of page

Zdroj nešťastia

„Som v živote nešťastný. V poslednom období sa to nedá zniesť. Zdá sa, že nič nefunguje. A keď aj, tak iba krátkodobo. Viete mi s tým pomôcť?“


Podobné otázky, resp. dotazy dostávam často od ľudí cez sociálne siete, či v rámci individuálneho koučingu.


Osobne to vidím tak, že stála honba za šťastím je priama príčina nášho nešťastia.


Ako sa mám zbaviť nešťastia? Ako to mám docieliť?


Šťastie o ktorom hovorím nepochádza z vonkajšieho okolia, z materiálnych vecí či z toho, že niečo dosiahneme. Pochádza z naplnenia túžby za niečim vonkajším, resp. za tým, že niečo dosiahneme. Preto si dovolím konštatovať, že skutočné šťastie je odhalené pri absencii takejto túžby.


Mnoho ľudí je nešťastných nakoľko si nesprávne zadefinovali to, čo ich robí šťastnými. Napr. ak si myslím, že šťastným sa stanem vtedy ak budem mať veľa peňazí (aj keď definícia veľa je veľmi relatívna...), v prípade, že ich nemám dostatok, budem nešťastný.


Tak isto ak vyžadujeme to, aby sme mali v danom momente určité podmienky, a tieto podmienky nemáme, budeme nešťastní. Napr. ak sa domnievam, že potrebujem aby sa niekto správal podľa mojich očakávaní, a ten dotyčný sa tak nespráva, budem z toho nešťastní (frustrovaní, naštvaný... atď.).


Väčšina nešťastia pochádza z toho, koľko pozornosti venujeme tomu, čo momentálne nemáme (čo nie je momentálne pre nás prístupné), čo nám chýba v našom živote.


Toto zahŕňa rôzne túžby: túžbu za osobou (ľuďmi), túžbu za určitými podmienkami, určitými predmetmi (hmotnými vecami) či túžbu naplniť naše predstavy. Paradoxom je, že to čo je našou túžbou, nie je nikdy prítomné. V opačnom prípade by sme nemali túto túžbu...


Snažíme sa napĺňať tie alebo one túžby, a ak ich aj naplníme, často zistíme, že to nie je dostatočné, že nás to skrátka nenaplnilo. Preto snívame o niečom inom, o niečom väčšom- sme presvedčení, že práve v takej túžbe nájdeme konečne permanentné uspokojenie. Hľadáme konkrétne podmienky nášho života- života, ktorý nás plne uspokojí. A možno to nejaké obdobie aj tak funguje, možno deň, týždeň, mesiac, dokonca roky... Ale príde moment, kedy sa tieto podmienky zmenia a my sme naspäť v našom hľadaní. Hľadaní šťastia vo svete formy... naspäť v kolotoči hľadania šťastia a vyhnutí sa nešťastiu. Je to kolotoč, ktorý je nekonečný. Môže byť však prerušený cez naše hlbšie porozumenie.


Ako to teda dosiahnuť?


Osobne vnímam 3 úrovne na ktorých sme schopní existovať.


Na tej najzákladnejšej úrovni ti môžem navrhnúť, aby si prestal hľadať to čo nemáš, a zameral sa na to, čo máš. Inými slovami, aby si chcel to čo máš, aby si prijal to, kde si a čo máš. Ak prestaneš kontinuálne bojovať s tým čo by malo byť inak, resp. čo by si mal mať alebo nemal mať, odkiaľ by potom pochádzalo dané nešťastie?


Na hlbšej úrovni musíš spozorovať to, že ak chceš niečo, čo je vo svojej podstate premenlivé, dočasné (fixované na čas- nestále), automaticky sa sám nastavuješ na nešťastie. Je to z toho dôvodu, že všetky veci v živote sú prechodné- prichádzajú a odchádzajú. To je prirodzená podstata života. Všetko sa mení... V prípade, že veci, ktoré sú predmetom tvojej túžby prichádzajú- si šťastný, ak odídu (zmenia sa)- si nešťastní.

Ak uvidíš, že veci nie sú odpoveďou na šťastný život, prestaneš sa na ne fixovať. Nebudeš mať túžbu, aby si bol za každú cenu šťastný, prestaneš hľadať svoje šťastie vo svete formy.

Na najhlbšej úrovni zistíš, že šťastie nevyžaduje žiadne konkrétne podmienky, žiadne konkrétne osoby, aktivity, predmety... Uvidíš, že ty si samotným šťastím. Toto je šťastie, ktoré nie je závislé od vonkajšieho sveta, od potreby mať to alebo ono. Takéto šťastie ti je dané, je tvojou prirodzenou súčasťou.


Premýšľanie nad tým, že nie som šťastný, všetky príbehy o tom, prečo nie som šťastný, ma viac a viac vzďaľujú od skutočného šťastia.


V živote míňame neskutočné veľké množstvo energie na to, aby sme naplnili naše túžby. Viete si teraz predstaviť koľko energie by ste mali ak by ste neboli motivovaní naplnením takýchto túžob? :-)



Obľúbené príspevky
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Posledné príspevky
Archív
Vyhľadávanie podľa slov
Nasledujte nás
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page